30x30 cilt 1 / 30x30 vol 1
- Gökçin Çubukcu
- May 25, 2021
- 2 min read

30x30 cilt 1 Kişisel Sergi, Hatay, Türkiye, 02-16 Mart 2020
Teknolojik ürün denildiğinde belki de ilk olarak akla cep telefonları geliyor. Piyasaya çıktığı tarih olan 3 Nisan 1973’den günümüze kadar olan süreçte gelişimi de oldukça hızlı oldu. Özellikle 2002 yılında fotoğraf çekmek için kameraların da eklenmesi bu değişimi epeyce artırdı. Daha sonraki yıllarda boy gösteren fotoğraf uygulamalarının ve sosyal medyanın bu gelişimde etkisi oldukça fazla. Bu düşünceyi internet, sosyal medya kullanımı ve alışkanlıkları ile ilgili istatistikleri her yıl yayınlayan We are social ve Hootsuite platformlarının “Digital 2019 in Turkey” isimli internet ve sosyal medya istatistikleri raporu da destekliyor.
Bu rapora göre Türkiye nüfusundaki yetişkin insanların %98’i cep telefonu sahibi, bunların %77’sinin akıllı telefonu var. Nüfusun %63’ü (52 milyon kişi) aktif sosyal medya kullanıcısı, yine nüfusun %53’ü (44 milyon kişi) aktif mobil sosyal medya kullanıcısı durumunda. Günde ortalama 2 saat 46 dakikalık bir zamanı sosyal medyada geçiren insanların en çok kullandıkları uygulamalar ise Youtube, Instagram, Whatsapp ve Facebook olduğu belirtiliyor.
Instagram’dan farklı olarak Prisma’nın 50 milyondan fazla, Retrica’nın ise 100 milyondan fazla indirilen fotoğraf uygulamaları olduğunu da söyleyebilirim. Bu uygulamalar sayesinde, cep telefonuyla çekilen fotoğraflar sanatsal kullanıma yönelik bir araç haline de geldi. Dolayısıyla bu uygulamaların insanlarda estetik bir zevk ve kısmen de olsa bir sanat bilinci oluşumuna katkı sağladıklarını da söylemek yanlış olmaz.
Bugün kameralı cep telefonuna sahip her kullanıcı tıpkı Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Joan Miro, Max Beckmann, Frida Kahlo, Edouard Manet, Henri Matisse, Paul Cezanne, Caravaggio ve daha nice usta isimlerin eserlerinden etkilenerek hazırlanan filtreler sayesinde fotoğraflarını oluşturabiliyor. Bu eserleri yapmak için fazla zaman harcamasalar da kendileri gibi meraklı insanlarla hızlı bir şekilde paylaşabiliyor ya da diğer insanların beğenisine sunabiliyor. Aslında bu uygulamaların kullanılmasıyla fotoğrafa, resime, grafik tasarıma ilgi artıyor. Aynı zamanda sergilere de katılımın artması diğer bir artı yön.
Herkesin içinde bir sanatçı bulunmakta ve bunu bir şekilde ortaya çıkarması için de destek olunması gerekli. Bu desteği 30x30 cilt 1 ile vermeyi ve burada sunulan çalışmalarla insanlara fotoğrafı doğru çekmeyi, kadrajlamayı, kompozisyonu, çeşitli grafik etkiler oluşturmayı, bu sayede kendi çektikleri fotoğraflara da farklı bir gözle bakmalarını sağlamayı, kullanılan filtreleri fotoğrafı bozmadan uygun bir şekilde nasıl kullanmaları gerektiğini ve görsel okuryazarlık algılarının gelişmesini sağlamayı amaçlıyorum. Umarım bu sergiyle birlikte sanata meraklı olan insanlara biraz olsun katkı sağlayıp amacıma ulaşabilirim.




















Comentarios